Friday, June 17, 2011

U subotu,18. jun 2011, počinje prvo skeniranje terena na Adi gde je zatočen i streljan general Dragoljub Mihailović. Aparati koji će biti primenjeni mogu da ”vide” do dubine od 20 metara

*****

Potraga za Dražinim ostacima

Vecernje Novosti
June 17, 2011
V. C. S.
17. jun 2011. 20:58


U subotu (18. jun 2011) počinje prvo skeniranje terena na Adi gde je zatočen i streljan general Dragoljub Mihailović. Aparati koji će biti primenjeni mogu da ”vide” do dubine od 20 metara


TAČNO u 10 sati u subotu počeće prve pretrage terena na Adi Ciganliji, na mestu na kom je, prema izjavama svedoka, nekada bio zatvor, odakle je 1946. general Dragoljub - Draža Mihailović odveden na streljanje.

- Do te lokacije došli smo na osnovu iskaza više sekundarnih svedoka. Cilj je da u prvi mah precizno lociramo gde je tačno bio zatvor, gde kapija, gde žandarmerija, a gde zid kraj kog je Mihailović streljan - kaže istoričar Momčilo Pavlović iz Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica u koje su sahranjeni ubijeni posle 1944.

Prema njegovim rečima, teoretski je moguće da pretraga odmah pokaže i da li ima nekih zemnih ostataka streljanih, pa možda i samog Draže, ali ne treba se iznenaditi ako do ovoga ne dođe.

- Tokom godina na Adi je menjana struktura zemljišta i ima indicija da je lokacija, za koju svedoci tvrde da je Mihailović na njoj streljan, više puta nasipana. Kada lociramo gde su tačno bili temelji zida, počećemo iskopavanja, a posle ćemo postepeno, deo po deo tog terena, istraživati - kaže Pavlović.

Pre nego što su se upustili u akciju skeniranja, članovi državne komisije i Blažo Đurović iz firme ”Monting”, koja je ustupila najsavremenije rendgen-aparate za istraživanje zemljišta, prvo su našli originalne karte tog terena sa reljefom iz 1932, kao i iz 1946-1947. godine.

- Rekonstruisali smo reljef, sve podatke ubacili u računar i uporedili sa današnjim stanjem - kaže Đurović za ”Novosti”. - U zavisnosti od situacije na terenu, videćemo koju ćemo tehniku skeniranja koristiti. Startujemo sa georadarima, koje upotrebljavaju izraelska vojska i arheolozi u Egiptu.

Ovi savremeni radari imaju ekran i antenu koja može da detektuje predmete i vrste materijala na dubini do 20 metara. Kako Đurović objašnjava, tim zna tačno na kojoj je tački nadmorske visine bio zid pored kog je Mihailović streljan 1946. (76,3 metara). Kada se vidi kolika je na tom mestu danas nadmorska visina, znaće se koliko je zemlje nasuto i dokle treba kopati.


POSLEDNjI ADUT JE 3D SKENER

GPS tehnologijom rekonstruisaćemo i obeležiti sve koordinate, do najsitnijeg detalja. Ako bude drveća ili nekih drugih prepreka, koristićemo i druge metode. Adut nam je najsevremeniji 3D skener - poručuje Đurović.



http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:334782-Potraga-za-Drazinim-ostacima


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment