Saturday, June 11, 2011

Počinje skeniranje Ade u potrazi za posmrtnim ostacima / Blic Online June 11, 2011



*****

Blic Online
June 11, 2011

Tanjug  

11. 06. 2011. - 18:16h

BEOGRAD - Državna komisija za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih posle 1944. godine u narednih deset dana počinje skeniranje terena u potrazi za posmrtnim ostacima streljanih na Adi Ciganliji, među kojima je bio i komandant Jugoslovenske vojske u otadžini Dragoljub - Draža Mihailović.

Istoričar Srđan Cvetković, koji se nalazi na čelu Komisije za otkrivanje tajnih grobnica, rekao je danas Tanjugu da je Komisija uradila trodimenzionalnu rekonstrukciju mesta na Adi Ciganliji gde je prema izjavama svedoka streljan Mihailović i ostali zatvorenici.

Takođe je utvrdila kako je tačno izgledao prostor zatvora gde su oni bili zatočeni.

Čim vremenske prilike dozvole Komisija će početi skeniranje terena u potrazi za zemnim ostacima, najverovatnije u narednih desetak dana, rekao je Cvetković.

Ukoliko se utvrdi da na tim lokacijama ima zakopanih posmrtnih ostataka, uslediće njihova eshumacija i DNK analiza, dodao je on. Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini je posle montiranog procesa ubijen u ranim jutarnjim časovima 17. jula 1946. na Adi Ciganliji, pored starog zatvora koji je kasnije srušen, saopštila je sredinom aprila Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mestu generala Mihailovića, posle dvogodišnjeg rada.

"Reč je o primarnoj grobnici, a postoje indicije da su posmrtani ostaci generala Mihailovića posle nekoliko meseci iskopani i preseljeni na drugo mesto s ciljem da nikada ne budu pronađeni," objasnio je tada član Komisije i koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen.




http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/259435/Pocinje-skeniranje-Ade-u-potrazi-za-posmrtnim-ostacima


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment