Monday, June 20, 2011

DNK vodi do Draže Mihailovića / Vecernje Novosti June 19, 2011

*****

Vecernje Novosti
V. C. SPASOJEVIĆ

19. jun 2011. 20:58
Sunday, June 19, 2011
 
Uskoro će biti poznato da li skeletni ostaci pronađeni na Adi pripadaju Draži Mihailoviću. U masovnoj grobnici kosti od sedam do devet tela. Zahtev za ekshumaciju


Pretraga terena na Adi ciganliji

DRAGO mi je što su rezultati pretrage terena na Adi ciganliji potvrdile dokaze do kojih je došla Komisija za utvrđivanje istine o smrti Dragoljuba Mihailovića - da je zatvor bio na mestu koje su označili svedoci u iskazima, i da je postojala krečana u koju su bačena tela streljanih - rekao je za ”Novosti” državni sekretar u Ministarstvu pravde i član ove komisije Slobodan Homen.

On je dao i nove detalje:

- U pitanju je masovna grobnica obima tri puta četiri metra, u kojoj je sahranjeno od sedam do devet osoba, zajedno sa lisicama. To je dokaz da su u pitanju zatvorenici koji su tu najverovatnije i streljani, a pronađeni ostaci gašenog kreča i nagorelih kostiju ukazuju na pokušaje da se tragovi unište. Reč je o ostacima više skeleta, a čiji su tačno pokazaće DNK analiza. Ovaj slučaj sada potpuno prelazi pod okrilje Republičkog javnog tužilaštva, koje će nastaviti uspešnu saradnju sa državnom Komisijom.

Tužilaštvo će odmah podneti zahtev za ekshumaciju MUP-u, čiji su operativci već na terenu i obezbeđuju ceo lokalitet, zajedno sa posmrtnim ostacima koji su nađeni. Kada se odredi tim stručnjaka u Institutu za forenzičku medicinu, koji će vršiti DNK analizu i ostale forenzičke radnje, prvo će se, po rečima istoričara Slobodana Markovića, iz Komisije za utvrđivanje istine o Mihailoviću, fizički odvojiti delovi različitih skeleta. Zatim će se utvrditi starost, odnosno kada su ljudi streljani, a tek potom će se raditi DNK analiza na osnovu poređenja sa DNK materijalom rodbine potencijalnih žrtava.

- Važno je da se tačno utvrdi kome ostaci pripadaju, jer su u toj masovnoj grobnici, prema iskazima svedoka, završili najviši predstavnici nekadašnje vlasti i generali. Njihove porodice zaslužuju da znaju istinu. Nadamo se da ćemo prva konkretna saznanja imati do jeseni - kaže Homen.

I Marković veruje da će Tužilaštvo, koje već u ponedeljak preuzima ceo slučaj, tokom nedelje moći da izađe sa preciznijom dinamikom kada će se šta dešavati:

- Ovim, praktično, prestaje rad naše komisije na terenu. Priznajem da se ni sam nisam nadao da će stvari ići tako brzo, jer je u subotu trebalo samo da izvršimo sondiranje i poređenjem kota dođemo do tačnih lokacija zatvora i stratišta. Niko nije očekivao da ćemo tako plitko naći ostatke ljudskih skeleta.

Sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica onih koji su ubijen posle 1944, Srđan Cvetković, koji je praktično i rukovodio iskopavanjima na Adi, izjavio je da je subotnji ”tim” obavio samo probnu ekshumaciju na osnovu naloga Tužilaštva, ali da tek predstoji veliki posao, koji će trajati najmanje nekoliko nedelja.

- Zasad je otkopan samo jedan rov na lokaciji gde je, prema svedočenjima, streljan Mihailović. Biće potrebno od tri do pet dana da se otkopa celo mesto, nakon čega sledi sveobuhvatna DNK analiza.

I on se slaže da će ceo postupak trajati najmanje nekoliko nedelja. Ovim je rad i ove druge državne komisije na ”slučaju Draža” praktično završen, ali se nastavlja na drugim tajnim grobnicima, kojih ima dosta širom Srbije.

Tužilac bi sada, po Cvetkovićevim rečima, trebalo da pokrene postupak pred sudom, a sud bi odredio instituciju i sudske veštake koji bi završili započeti posao.

Članovi dve državne komisije, uz pomoć firme ”Monting”, koja je sondirala teren, pronašli su u subotu ostatak severnog zida zatvora na Adi ciganliji, kraj kojeg je, prema svedočenjima, u noći između 16. i 17. juna 1946. streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, general Dragoljub - Draža Mihailović. Osim njega, pretpostavlja se da u krečani ”leže” ostaci osam nekadašnjih visokih funkcionera: Dragog Jovanovića, Koste Mušickog, Boška Pavlovića, Đure Dokića, Velibora Jonića, Tanasija Dinića, Miloša Glišića i Radoslava Radića.


BOLJEVCI

MASOVNA grobnica na Adi Ciganliji nije prva koju je pronašla državna komisija za otkrivanje tajnih grobnica onih koji su ubijen posle 1944. Jedna je već pronađena u Boljevcu, sa ostacima 44 ljudi. Viši sud u Zaječaru je preuzeo slučaj i obećao da će se krajem juna ili početkom jula započeti sa ekshumacijom. 

*****

Počinje pronalaženje tajnih grobnica u valjevskom kraju



Masovni zločini, streljanja neistomišljenika koja su i u valjevskom kraju odmah po dolasku na vlast sprovodili komunisti, uskoro će, posle bezmalo sedam decenija, početi da se razotkrivaju. U Valjevu će, naime, biti formirana komisija koja će ispitati sve lokacije koje kriju potencijalna stratišta i masovne grobnice.

Prema procenama, na šest ili sedam lokacija u valjevskom kraju streljano je oko 750 ljudi. Komisija će, između ostalog, u narednih godinu dana istražiti naselje Peti puk, Topalovac odnosno Kamenitovac i Veselinovac kod Valjeva, kao i Maljevićke jaruge u blizini Mionice. Samo u Valjevu i bližoj okolini, pretpostavlja se, streljano je oko 200 ljudi.

Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva, zvanično je najavio da će uskoro biti formirana lokalna komisija koja će istražiti potencijalne lokacije tajnih grobnica ubijenih u drugoj polovini 1944. i posle te godine.

- Za godinu i po dana evidentirano je oko 25.000 ubijenih na oko 200 lokacija u Srbiji. Detaljno smo istražili smederevski, timočki, jablanički i moravički kraj, a sada je na redu Kolubarski i Zlatiborski okrug - kaže Srđan Cvetković, sekretar državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica. - Istraživaćemo osnovu spiskova koje je BIA dala Arhivu Srbije, u kojima stoji da je više od 700 osoba streljano u valjevskom kraju, a razgovaraćemo i sa postojećim svedocima. Nadamo se da će taj posao u Valjevu biti okončan za godinu-dve.

Cvetković najavljuje da će, po završetku istraživanja, biti sačinjena publikacija sa imenima streljanih i lokacijama stratišta. (B. PUZOVIĆ)




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment