Monday, June 20, 2011

DNK analiza kostiju biće gotova za mesec dana / Press Online June 20, 2011

*****


Beograd 20. 06. 2011
PRESS Online
Biljana Bojić - Violeta Nedeljković
June 20, 2011

USKORO I ZVANIČNO RAZREŠENJE VELIKE MISTERIJE

Postupak - Državna komisija danas će se obratiti tužilaštvu kako bi bila formirana ekipa stručnjaka koji će definitivno utvrditi da li pronađeni ostaci pripadaju Draži Mihailoviću

Iskopavanje na Adi... Kosti pronađene na samo metar ispod zemlje

Rezultati analize kostiju koje su prekjuče iskopane na Adi biće poznati za otprilike mesec dana i tada će se definitivno znati da li su pronađeni ostaci generala Draže Mihailovića. Članovi Državne komisije za pronalaženje masovnih grobnica danas će se obratiti tužilaštvu i Institutu za sudsku medicinu, kako bi i bila pokrenuta procedura za DNK analizu.

Posle dva sata premeravanja terena i pola sata kopanja, u subotu je pronađen ostatak severnog zida zatvora na Adi Ciganliji, kraj kojeg je, prema svedočenjima, u noći između 16. i 17. juna 1946. streljan general Mihailović. U tom površinskom iskopavanju, na samo metar dubine, nađeno je 11 većih i devet manjih kostiju, kao i tri žičane lisice.

Kako Press saznaje, pronađene kosti, od momenta iskopavanja do predaje timu forenzičara, bile su kod Blaže Đurovića, direktora „Monting holdinga", koji se dobrovoljno priključio akciji iskopavanja. Đurović kaže da su i juče nastavili iskopavanje i došli do novih otkrića.

- Pronađeno je još nekoliko rebara, koja će zajedno sa ostalim posmrtnim ostacima iskopanim u krečani na Adi danas biti predati Višem tužilaštvu u Beogradu, koje je nadležno za ekshumaciju - rekao nam je Đurović.

Sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica, istoričar Srđan Cvetković, kaže za Press da je komisija završila svoj deo posla lociranjem mesta na kojem su streljani Mihailović i ostali zatvorenici iz Ozninog zatvora u Đušinoj ulici, a da su sada na potezu tužilaštvo i sudovi.

- Posmrtni ostaci koji su pronađeni na Adi Ciganliji, a za koje se veruje da pripadaju generalu Mihailoviću, biće predati na DNK analizu kada se formira tim forenzičara koji će obaviti detaljno otkopavanje terena. U subotu je obavljena probna ekshumacija na osnovu naloga tužilaštva, ali tek nam predstoji veliki posao - navodi Cvetković.

Otkopan samo jedan rov

On objašnjava da je u subotu otkopan samo jedan rov na lokaciji na Adi gde je, prema svedočenjima, streljan Mihailović.

- Mi iz Državne komisije pronašli smo gde je bio zatvor, streljanje, otkopali jamu, našli žice kojima su bili vezani, gašeni kreč, kosti... Time je naš posao praktično završen. Danas ću razgovarati o daljem vođenju postupka sa tužiocem, koji bi trebalo da odredi tim forenzičara iz Instituta za sudsku medicinu da nastavi postupak. Biće potrebno od tri do pet dana da se otkopa celo mesto, a samo kopanje treba da bude precizno izvršeno, uz pomoć posebne metodologije i alata koje poseduju ovlašćene institucije. Posle toga, obavlja se sveobuhvatna DNK analiza nađenih uzoraka i radi komparacija sa DNK direktnih potomaka ili drugih srodnika. Ceo taj postupak, od otkopavanja do utvrđivanja rezultata, može da potraje ako se krene odmah sledeće sedmice, najmanje nekoliko nedelja - tvrdi Cvetković.

Kako će konkretno u praksi izgledati DNK analiza koja će pokazati da li je u krečani na Adi proteklih 65 godina ležao general Mihailović za Press otkriva Oliver Stojković, forenzički genetičar i šef laboratorije za DNK analizu u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

- DNK analizi prethode opsežne provere u koje moraju biti uključeni antropolog, arheolog i sudski lekar, koji će uraditi rekonstrukciju pronađenih ostataka. Na osnovu antropoloških merenja oni će ustanoviti pol, visinu, specifična lična svojstva streljanih i njihovu starost u momentu pogubljenja... Biće procenjen broj osoba koje se nalaze u toj grobnici kao i uzrok njihove smrti. Svi ti podaci potom se upoređuju sa onim što je poznato iz istorijskih izvora, konkretno o Draži. Potom se uzimaju uzoraci za DNK analizu, najčešće sa cevastih kostiju. Nakon pranja i sušenja taj materijal se samelje u prah i iz njega se pokušava izolovati molekul DNK. Paralelno s tim prikupljaju se uzorci DNK od srodnika - objašnjava Stojković.

On nije mogao da precizira koliko će analiza trajati:

- Od momenta kada materijali stignu u DNK laboratoriju do okončanja analize može proteći nekoliko dana, ali i nekoliko meseci. Bolju procenu moći ćemo da napravimo tek kada budemo videli u kakvom su stanju pronađene kosti.

Izveštaj na jesen

Predsednik Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica Slobodan Marković kaže da je prijatno iznenađen što je već prvog dana iskopavanje na Adi Ciganliji dalo rezultat.

- Naš cilj bio je da se teren pripremi za skeniranje, ali smo slučajno naišli i na posmrtne ostatke streljanih. Čim se desi tako nešto to prestaje da bude domen komisije i prelazi u ruke tužilaštva. Kada tužilaštvo završi svoje radnje i napravi izveštaj, komisija će na osnovu njega i svog prethodnog izveštaja napraviti sveobuhvatan, detaljan izveštaj. Očekujem da će se to desiti na jesen - procenjuje Marković.

Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO, kaže za Press da će ova stranka tražiti da se na mestu gde je pogubljen general Draža Mihajlović na Adi Ciganliji sagradi memorijalni centar.


Homen: Tužilaštvo na potezu

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde i član Državne komisije, objašnjava da je iskopavanje rađeno na lokaciji na koju su ukazali svedoci.

- Tokom ekshumacija nađene su i lisice, što ukazuje da se definitivno radi o posmrtnim ostacima streljanih. Ovo je bitan korak u rasvetljavanju jedne istorijske nepravde. Državni posao se nastavlja, sve je sad na tužilaštvu, koje će i dalje blisko sarađivati sa komisijom - kaže Homen.
______________________

Ko je sve streljan 17. jula 1946.

1. Draža Mihailović

2. Kosta Mušicki, komandant Srpskog dobrovoljačkog korpusa

3. Dragomir Jovanović, upravnik grada Beograda

4. Đura Dokić, Nedićev ministar

5. Velibor Jović, Nedićev ministar

6. Tanasije Dinić, Nedićev ministar

7. Miloš Glišić, kapetan

8. Radoslav Radić, komandant JVO

9. Boško Pavlović, Srpska državna straža
 
 
 
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/165537/DNK+analiza+kostiju+bi%C4%87e+gotova+za+mesec+dana.html
 

*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 

*****

No comments:

Post a Comment