Monday, June 27, 2011

Дал ли је генерал Михаиловић погрешио?


*****

Многи историчари сматрају да је генерал Михаиловић погрешио што је занемарио значај политике и у смутна, ратна времена, покушао да као војник сву своју снагу и знање стави у службу заштите народа остављајући политику за времена „после рата“.

Он је покушао да политику остави по страни али политика није желела да остави њега. Иста ствар је и седам деценија касније. Генерал Михаиловић је, не својом кривицом, поново у рукама политичара. Стручњаци за рејтинг су дошли до закључка да би требало из нафталина на светлост дана вратити „случај генерала Михаиловића“.

Српски либерални савет као програмски наследник Српске либералне странке, се доследно залаже за унапређење толеранције и политичке културе у Србији. Због тога сматрамо неопходним да скренемо пажњу политичким партијама да судбина генерала Михаиловића далеко превазилази партијско-политичке оквире предизборне кампање. Рехабилитација генерала Михаиловића и достојно обележавање његовог гроба није и не сме бити питање политичких нагодби и рејтинга. Однос према судбини генерала Михаиловића је однос према властитој прошлости, према тоталитаризму и демократији, према злочину, према нацији и себи самима.

Господо у власти, у вашим рукама су институције. Када судови рехабилитују генерала Михаиловића, када видимо да држава подржава снимање филмова и откупи за библиотеке књиге са равногорском тематиком и кад прошетамо булеваром Југословенске војске у отаџбини, знаћемо да нешто радите. До тада нас ваша медијска кампања неће уверити да сте посвећени утврђивању истине о генералу Михаиловићу и нашој прошлости у целини.


Српски либерални савет
June 2011
Beograd


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment